6 Ocak 2015 Salı

Hiç Bir Fikir Yoktur Ki Doğada Benzeri Olmasın


Herkese merhaba. Son paylaşımdan bu güne kadar oldukça fazla zaman geçti. Kişisel işler, öğrencilik hayatı derken insan gerçekten de yapmak istediği hobilerine yeterince zaman ayıramaz oluyor. Ama yine de bu süre içerisinde planlama aşamasında olduğum uzun soluklu kurgumun üzerine çalışmalarıma devam etmekteyim, buraya olmasa da, bir yerlere yazmadan duramıyorum; sizin gibi.

Ne Yapacağız?


Bu yazımda en son bahsettiğim kurgu oluşturmak için gözlem yapmalısınız tezimin üzerine gideceğim. Bazı gözlem ipuçları paylaşıp, yaptığımız gözlemleri değerlendirme noktalarından bahsedeceğim. Böylelikle, 'Evet, gözlemi yaptık da, ya şimdi?' sorunuza cevap vermeyi umuyorum. Tabi ki, kafanızdaki soruları cevaplarken, bir sonraki adımın soruları da ortaya çıkacaktır. Endişe etmeyin, hepsine çözüm bulacağız.

Neyi Gözlemleyeceğiz?

Etrafımızda onlarca, yüzlerce şey vardır. En basitinden şuan benim odamda dolap, masa, koltuk, yatak, kitaplık, kitaplar ve irili ufaklı onlarca şey var. Ama sorsanız, gözlerimi kapatıp da acaba kaç tanesini kelimelerle resmedebilirim? Ya da siz, şuan bulunduğunuz yerde gözlerinizi kapatın ve etrafınızda var olduğunu bildiğiniz ilk üç şeyi konumları ve sayabileceğiniz tüm özellikleriyle beraber resmetmeye çalışın. 

Zor değil mi?

Aslında hiç değil. Örneğin;

Genç çocuk odasının ortasındaki sehpanın önünde oturmuş klavyesinde birkaç tuşa basıyordu. Odası günün erken saatleri olmasına rağmen pek de aydınlık değildi çünkü dün akşam üstü başlayan kar adeta şehri esir almıştı. Çatı katında olmanın azizliğine uğrayacakları da hiç akıllarına gelmezdi ancak tavandaki ufak pencerenin üzeri tamamen karla kaplıydı; güneş bir türlü giremiyordu. Halının üzerinde muhtemelen hala sırılsıklam olan kot pantolonu duruyordu, gece onu giyerken sokaklarda yuvarlanmıştı. Neyse ki, ceplerindeki kağıt paraları çıkartmıştı. Odanın kenarındaki peteğin üzerinde de bir çift eldiven duruyordu. kurusun diye konulmuşlardı oraya. Anlaşılan birden fazla pantolon ancak tek çift eldiveni vardı gencin.

Kısa bir giriş örneği. Önce durumu tanımladım. Ardından gözlemlerimi dile getirdim; pantolon ve eldiven. Gözlemlediğim şeylerin geçmişine dair tahminlerde bulundum. Fikir yürütmekten çekinmeyin. Sonra da bulundukları konumları kullanarak bir çıkarım yaptım; tek eldiven. Belki doğru belki yanlış, bu önemli nokta değil. Önemli olan kısım sizin çıkarım yapabilmeniz. Çünkü siz yazıyorsanız, o dünya sizindir. Kimse hayır, iki eldiveni var diyemez size. Siz o dünyanın efendisisiniz, siz ne derseniz o olur. 

  • O yüzden sadece çıkarım yapın, Korkmayın, yanlış diye bir şey olamaz. 
  • Size ilginç gelen bir şeyin neden ilginç olduğunu düşünün.
  • Mutlaka her gün bir renge özen gösterin. Mesela bugün etraftaki kırmızı renklere dikkat edin, yarın da sarı. Bu sizin farkındalığınızı arttıracaktır. 
  • Yeni bir yere girdiğinizde kesinlikle en azından bir iki şeyi gözlerinizi kapatıp tarif edebilecek kadar inceleyin. Mümkünse her seferinde farklı bir şey olsun.
  • Akşamları oturup işsizmiş gibi o gün gördüğünüz bir nesneyi kelimelerle çizmeye çalışın. Ertesi gün bakabilecekseniz gidip bakın ve karşılaştırın.
  • Bu noktada hafıza çok önemlidir, Hafızanızı geliştirici egzersizleri yapmayı unutmayın. Mesela evden sabah çıkarken bir oyun destesinden bir kağıda bakın, akşam gelince hangisi olduğunu hatırlamaya çalışın. İlerledikçe kağıt sayısını arttırın.
  • Sakıncası yoksa dokunarak hissedin. Böylelikle sizde uyandırdığı hissi bilirsiniz ve ona göre yazabilirsiniz. Mesela bir iğnenin ucunu elinize batırın ya da elinizle sobanın sıcaklığını hissedin. Suya girin, sadece bakmayın.
  • Yeni kelimeler öğrenin. Böylece aynı şeyi tarif edecek birden fazla yola sahip olursunuz. Ama, fakat, ancak, lakin, halbuki gibi... Hepsi aynı ama farklı.
  • Son olarak arkadaşlar, müzik dinleyin. İlla ki sözleri olan bir şey değil, hatta mümkünse sözsüz bir melodi olsun. Bu sizin ruh halinizi şekillendirir ve olayları bakış açınızı genişletir. Ama dışarıdayken, müziğiniz çevre olsun. Gerçek seslerden bir ahenk oluşturun kafanızda. Böylece gerçekliğe yaklaşıp, istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Müzik Dinleyin

Rahatlamak için sadece dinleyin. Hangisi size rahatlatıcı geliyorsa o melodiyi keşfedin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder